Запитвания и жалби, свързани с отменени преди месеци полети, продължават да

...
Запитвания и жалби, свързани с отменени преди месеци полети, продължават да
Коментари Харесай

Как да си получим парите обратно при отменен полет?

Запитвания и тъжби, свързани с отменени преди месеци полети, не престават да постъпват в Европейски потребителски център България. В част от случаите пасажерите са известени за анулирането на полет, плануван за 2020 година, за който билетите са купени месеци преди пандемията, заради което към този момент не е допустимо да се направи и оборване на заплащането (чарджбек) в банката.
Предложение за ваучер или нов полет преди повече от година – можете ли да очаквате сумата?
Всички пасажери могат да избират сред възобновяване на сумата за билета или полет на близка или по-късна дата, в случай че полетът не се е състоял и решението за това е пристигнало от самолетната компания. Опериращият въздушен транспортьор би трябвало да предложи на пасажерите този избор, съгласно насоките на Европейската комисия за правата на пасажерите в разрастващата се обстановка с Covid-19.

За да се възползват пасажерите от отбраната на регламента, те би трябвало да отпътуват от летище, което се намира в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство. В този случай разпоредбите важат за всички самолетни компании, само че мрежата ECC-Net може да спомага, в случай че превозвачът е регистриран в страна-членка, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство. Правилата се отнасят и за пасажери, които потеглят от летище в трета страна и кацат в страна-членка, ако полетът се извършва от компания от Общността.
Само полетът на отиване е анулиран?
Правото на избор също би трябвало да се предложи на потребителя, в случай че резервацията е включвала и полета на връщане – даже и в случай че въздушният транспортьор не е еднакъв.

12 месеца следва да е минималният период на годност на ваучера, след което сумата по него би трябвало да се възвърне автоматизирано на пасажера, в случай че ваучерът не е бил употребен. Възможно е пасажерът да би трябвало да изрази желанието си още веднъж, като попълни формуляр да вземем за пример.
Пътник възнамерява полет за дата след приключване на ваучера?
Може да го употребява за всяка нова резервация, в случай че е направена в периода на годност на ваучера, даже в случай че полетът е след месеци. Периодът на годност и правата на пасажера би трябвало да са посочени на ваучера, без значение дали е бил препоръчан на книжен притежател или в имейл до пасажера.

В Общите условия на съответната самолетна компания са указани изискванията, периодите и редът по осребряването на ваучерите при анулирани полети. Възможно е валидността им да бъде удължена от самолетната компания, по тази причина е целесъобразно да се следи от време на време информацията на уеб страницата на превозвача, както и имейлите в пощата, от където е направена резервацията.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР